Boten bij de vis met oa de Alikruikvisserij

Tot en met 19 mei is de ‘reizende’ tentoonstelling Boten bij de Vis, van het Netwerk Zuiderzeecollectie, in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont te zien. Een samenwerking van diverse andere musea rond de voormalige Zuiderzee. Met van elk museum een eigen inbreng. De inbreng van “Jan Lont” is een leuke informatieve mini-overzichtstentoonstelling over de Wieringer visserij op alikruiken, of op zijn Wierings, krukels. Deze visserij kende haar hoogtepunt in de twintiger jaren van de vorige eeuw. Krukels komen bijna niet meer voor in de Waddenzee. In de twee vaste vitrines in het bezoekerscentrum zijn o.a. aquarellen en sieraden van alikruiken te zien en een kor tbv handmatige alikruikvisserij. Verder zijn er de inzendingen van de andere musea, elk met een eigen vitrine.

Zatedag 23 maart, opening voor genodigden en vrijwilligers. Vanaf 14.30 uur inloop en ontvangst met muziek van het draaiorgeltje ’t Koolhaasje en koffie/thee.

15.00 uur:

• Openingswoord door voorzitter André Lont.
  • Muziek door vier gesmeerde kelen en twee Matjes.
  • Kees Hendriks, sectorhoofd Collectie en informatie Zuiderzeemuseum.
  • Muziek door vier gesmeerde kelen en twee Matjes.
  • Toespraak en opening door burgemeester Ir. Rian van Dam.
  • Toost uitbrengen met Rotgans bitter en Wieringer roggebrood met haring.

Aansluitend bezoek aan de tentoonstelling en informeel samenzijn.