Skip to content
Historisch Erfgoed

Historisch Erfgoed

Realisatie passend onderdak voor meerdere historische erfgoed objecten

Het Wieringer eilandmuseum Jan Lont bezit een groot aantal historisch erfgoed objecten.

Deze objecten zijn veelal geschonken door Wieringers die veel waarde hechten aan het behoud van de historie en de goederen van het voormalig eiland Wieringen.

Lagen deze objecten jarenlang in opslag omdat er geen ruimte voor was, nu is er een rijtuigenloods gerealiseerd in de vorm van een originele Wieringer kapschuur. Die kon er in 2021 komen dank zij het opnemen van een jarenlange voorziening van ongeveer 20% in de balans, de Rabo clubkas, de vele particulieren en niet in de laatste plaats door het gezamenlijk initiatief van de Noordelijke Natuur en Milieufederaties Noord-Holland, Groningen en Friesland, de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Rijksuniversiteit Groningen en de provincies Noord-Holland, Groningen en Friesland, Waddenfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het gezamenlijke initiatief had eveneens tot doel om een donkerte belevingsplek op het terrein te creëren. Ook die kon in 2021 gerealiseerd worden. In een afgescheiden gedeelte van de rijtuigenloods kan men de donkerte op Wieringen nu middels een film zelf ervaren.

Enkele objecten van ons erfgoed:

Openingstijden

Museum
Vanaf 1 mei 2024 open van 13.00 uur tot 17.00 uur op:
Vrijdag, Zaterdag en Zondag.
Entree:
€ 6,00 p.p. 
Museumkaart

Kinderen t/m 12 jaar gratis entree

Kunstuitleen
De maanden juli en augustus 2024 is de Kunstuitleen gesloten in verband met vakantie.

Activiteiten bij Museum Jan Lont