Tentoonstelling Alikruikvisserij vanaf 23 maart 2019

In het Wieringer eilandmuseum Jan Lont wordt op 23 maart 2019 een tentoonstelling over de alikruikvisserij geopend. Dat duurt nog eventjes, maar de tentoonstellingsgroep van het museum is nu op zoek naar creatieve personen van alle leeftijden, die een sieraad of een versiering met de hoorntjes van alikruiken willen maken. Wat hieruit voortkomt zal vanaf 23 maart deel uitmaken van de tentoonstelling. Tot 1923 was de visserij op ‘krukels’ een bloeiende visserij, waarmee veel Wieringers een goed belegde boterham verdienden.

In het bezoekerscentrum van het museum Jan Lont kunnen lege, schoongemaakte alikruikhoorntjes worden gekocht voor twee euro per zakje. Belangstellenden kunnen daar terecht van woensdag tot en met zondag tussen 13.00 en 16.00 uur. Voor de tentoonstelling kunnen van of met de krukels, zoals ze op zijn Wierings heten, allerlei kunstwerkjes worden gemaakt, door ze op iets te lijmen of erin te boren en ze te binden. Maak er deze winter iets moois van en breng het naar het bezoekerscentrum. We zijn heel benieuwd naar het resultaat. Veel succes! De uiterste inleverdatum is 1 februari 2019.

Nu verkrijgbaar in het Wieringer Eilandmuseum:
Het informatieve boekje over de Wieringer alikruikvisserij. Samengesteld door Iris Hos Engelhart.