Taandagen

2018

Kienderspel voorpagina-nieuws!

1e taandag op zondag 22 juli – thema: Ambachtendag 

2e taandag op zondag 19 augustus – thema: Kienderspel

Het museum streeft er naar twee taandagen per jaar te houden. De entree is € 4,00 pp, waarbij inbegrepen één consumptiebon. Donateurs van het Eilandmuseum gratis entree.

Beeldverslag Taandag – Ambachtendag, Wieringer Courant dd 24 juli 2018

Bij de kassa te koop: visbonnen à € 2,00; consumptiebonnen à € 1,50

Tijdens die dagen is de gigantische waterketel op het terrein heetgestookt met een houtvuur en aangevuld met cachou, een impregneringsmiddel voor zeilen en netten.
Het is gemaakt van een boomschors uit tropische gebieden.

Vroeger hadden veel Wieringer visserlui een eigen taanketel  want alle netten en zeilen moesten meerdere keren getaand worden en dat waren er heel wat.
Hoewel het in de eerste plaats gaat om het conserveren, geeft de cachou ook een bruine kleur. Vandaar die bruine kleur van de zeilen van de traditionele vissersschepen.

Om bij het onderwerp “kleur” te blijven is er een groep die T-shirts gaat verven met de
ty and dy methode. Dat houdt in het afbinden en verven van textiel. Hiervoor zijn witte kledingsstukken aanwezig. Iedereen wordt uitgenodigd mee te doen met je eigen meegenomen T-shirts. Deze bezigheid is geschikt voor kinderen en volwassenen.

De wolgroep laat zien hoe je wol verft met voedingskleurstof, dezelfde kleuren die in de fondant gebruikt worden. Er wordt vis gerookt, muziek gemaakt, een zeis gehaard, verteld over de bijenteelt, een oudhollands gerecht geserveerd, en dan nog is niet alles opgenoemd. Het is de moeite waard om eens een kijkje te nemen of eens mee te doen met een activiteit.

Dit jaar dus de eerste taandag op zondag 22 juli waar naast het ambachtelijke tanen ook prachtige demonstraties worden gegeven van verschillende soorten vakmanschap van weleer.

Vooral kinderen, maar natuurlijk ook ouders en/of andere familieleden zijn van harte uitgenodigd op de tweede taandag met het thema Kienderspel op zondag 19 augustus!