Ambachtendagen

Wieringer Eilandmuseum Ambachtendag juli 2019
Ambachtendag 21 juli 2019 Beeldverslag Wieringer Courant 23-07-19

In Wieringer eilandmuseum “Jan Lont” werd op zondag 17 september 2017 voor de eerste keer een ambachtendag gehouden, in de eerste plaats bedoeld om tal van aloude vakgebieden en vaardigheden te demonstreren. Inmiddels staat het op de agenda van het museum als jaarlijks terugkerend evenement op een van de twee jaarlijkse taandagen.

Bezoekers worden binnen het hek gelokt door de muziek van accordeon en trekzak.
In het woonhuis en de boerderij zijn mensen die zich geduldig een oud ambacht of een bepaalde handvaardig hebben eigen gemaakt om aan de bezoekers te demonstreren, zoals Wieringer kap-naaien, spinnen, kantklossen, naaien op een antieke handnaaimachine, koper poetsen, haken en breien met hand gesponnen wol van het Wieringer schaap, boekbinden etc.
Ook buiten op het gras zijn ambachtslieden als smid, touwslager, timmerman, mandenmaker,lettersnijder of nettenboeter druk bezig hun “beroep” op vakkundige wijze te presenteren.
In het bezoekerscentrum zijn warme en koude dranken en verschillende soorten huis-gebakken koek en cake verkrijgbaar. Deze kunnen worden genuttigd op sfeervolle terrassen aan beide zijden van het bezoekerscentrum. Op een van de terrassen kunt u genieten van een prachtige dans-demonstratie van de Wieringer Dangsers.