Eilandmuseum Jan Lont - Museumwinkel

Museumwinkel, ons assortiment

1) De Wieringer peulvruchten
2) Recepten
3) De winkel met prijslijst

U kunt de Wieringer bonen kopen in de museumwinkel.
De prijs is: € 3,75 per zakje.

De Wieringer erwt. De prijs is: € 2,50 per zakje.
De Wieringer boon
Producten zijn o.a. geteeld in de tuin achter de boerderij.
Exclusief verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.

2) Recepten

We zijn er trots op als enige op Wieringen de Wieringer erwt en de Wieringer boon aan u te mogen verkopen.

De Wieringer boon, een modern recept voor een oude boon p.p.

  1. 100 gr. bonen, die een nacht geweekt zijn in water met wat zout.
  2. 100 gr. gebakken spekblokjes
  3. 1 augurk en 1 eetlepel zilveruitjes uit het zuur.
  4. Kook de bonen gaar en meng ze met de gebakken spekblokjes en de gesneden augurk en de uitjes.

Bonensoep p.p.:

  1. Fruit ½ gesneden ui, met ½ gesneden winterwortel kort.
  2. Doe dan de geweekte bonen, samen met het weekvocht, er bij.
  3. Vul het aan met 25 gr. spekblokjes en een ½ droog worstje.
  4. Laat alles zo’n 1 ½ uur lekker pruttelen met nog een laurierblaadje en wat foelie erbij voor de smaak.
  5. Afmaken met zout en peper.

Of ga op de ouderwetse toer en eet de gare bonen met stroop!!!
Met recht een simpele, doch voedzame maaltijd.

De Wieringers aten vroeger vaak eenvoudig, probeert u het ook eens op een drukke dag.

  1. Zet de erwten een nacht tevoren in ruim water.
  2. Kook ze de volgende dag gaar.
  3. Serveer de erwten met boter en suiker!

 Zo maak je drie liter originele Wieringer witte erwtensoep:

  1. Zet 500 gram erwten een nacht in de week.
  2. Snijd 2 preien, 1 winterwortel, 4 uien, een stuk knolselderij en 4 aardappelen klein.
  3. Neem 200 gr. blokjes rookspek en 1 rookworst.
  4. Doe alles in een grote pan. Voor een lekkere smaak: voeg 2 blokjes groenten bouillon en een kruidenbuiltje toe. Laat alles ruim een uur “pruttelen”.

Voor meer informatie kijk op recepten.

 
Wat aten onze voorouders rond de jaarwisseling? De recepten zijn niet moeilijk te maken.
Karsttijd sop:
Een geliefd recept zo’n 100 jaar geleden:
Maak eerst de 8 skóótjes; (dikke plakken wit brood bakken in oven of koekenpan). Breng melk aan de kook en menge hier de aan dobbelsteentjes gesneden skóótjes door. Een beetje suiker er bij en smullen…
Heerdkoeken:
Maak van tarwe- of gerstemeel met water en een beetje zout een samenhangend deeg. Kneed het een tijdje en maak er platte koeken van. Deze een kwartier bakken in de oven op 225 gr. Eigenlijk hoort het boven op de kachel of in de koekenpan.
Wel even invetten van te voren.
Deze recepten zijn te vinden in het boekje “te gast bij Jan Lont”.
Het boekje kost € 5,- en is nog verkrijgbaar in het museum.

3) De winkel met prijslijst

In onze winkel hebben wij voor u een prachtig assortiment boeken.

Een deel van de boeken staat op onze ruim gesorteerde boekentafel.

 

Ook voor warme voeten kunt u in onze winkel terecht.

 

Diverse maten door onze vrijwilligers 
gebreide sokken zijn uit voorraad leverbaar.

Prijslijst:
Boeken:     Diverse Artikelen:  
Jan Lont (kleur) € 8,00   Dvd smaak v.d….. € 14,95
Jan Lont (zwart/wit) 5,00 Dvd taandag 10,00
Naar skoel. Lager onderwijs op Wieringen 9,00   Wieringer koek 5,50
Wilhem Kroonprins van Duitsland 7,50      
Lichterschipperij 8,50   Blik 12,50
Afsluitdijk 7,50   Honing 2,95
Te gast 5,00   Bonen 3,00
Wiringherlant 1 of 2 16,00   Ansichtkaart 0,75
Samen 28,00   Pannenlappen 5,00
Wieringer dangsers 10,00   Theepot+ warmer 10,00
Wieringer praat 1 7,50   Sokken 10,00
Wieringen wad en… 12,50   Kindersokken 6,50
Uit de diepte 9,95   Babysloffen 2,50
Op dat wij niet….. 15,00   Eierwarmers 1,75
Oerlangd 19,95      
Bakkers op 27,50    
Kerstfeest van…. 5,00    
Smaak v. d wadden 39,95      

Terug naar begin